Bunun için alınması gereken önlemler...
Hasta görünen, ateşli ve öksürüğü olan kişiler ile yakın temastan kaçının.
?Ellerinizi sık sık su ve sabun ile yıkayın. Özellikle öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda mutlaka yıkayın. Yıkama olanağı yok ise alkol bazlı el dezenfektanları kullanın.
?Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı kağıt mendil ile kapatın. Mendili çöp kutusuna atın. Ardından ellerinizi yıkayın.
?Ellerinizi gözünüze, burnunuza ve ağzınıza sürmeyin. Virüsün bu yolla yayıldığını unutmayın.
?Eğer hasta iseniz evde kalın ve diğer kişilerle temasınızı sınırlandırın.
Soğuk Algınlığınız Varsa Tehlikedesiniz!
Tüm önlemlere rağmen soğuk algınlığına yakalandıysanız vakit kaybetmeden almanız gereken bazı önlemler bulunuyor:
?Kendinizde soğuk algınlığı belirtileri hissettiğinizde hastalığınız ile ilgili ailenizi ve iş yerinizi mutlaka bilgilendirin.
?Mümkün ise bulaştırma riskini en aza indirmek için evde kalın ve kalabalıktan, okuldan, işten uzak durun.
?İstirahat edin ve bol sıvı alıp, var olan yakınmalarınıza yönelik tedavi uygulayın. Boğaz ağrısı için pastil, yüksek ateş, baş ve genel vücut ağrısı için ateş düşürücü, ağrı kesici alabilirsiniz.
?Hapşırırken ve öksürürken ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendillerle kapayın ve kullanılmış mendilleri uygun şekilde yok edin. Özellikle hapşırdıktan veya öksürdükten sonra, ellerinizi iyice yıkayın.
Yakınmalarınız artar ve soluk alırken zorlanma da başlar ise en yakın sağlık merkezi aciline başvurun. Mümkün ise önceden, hekiminiz ile temasa geçin ve bilgilendirin. Yolculuk sırasında ağzınızı ve burnunuzu maske ile kapatarak etrafa bulaş riskini azaltın.
Her türlü solunum sistemi enfeksiyonu bulgusu olan kişiler ile ?riskli bölgeler? olarak tanımlanan hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatten dönen kişilerin sağlıkları yakından izlenmeli, yedi gün içerisinde hastalık belirtilerinin bir veya daha fazlasının ortaya çıkması durumunda sağlık kuruluşuna müracaatları sağlanmalıdır.