Evlerdeki Gizli Katil: Karbonmonoksit
Soba zehirlenmelerine neden olan karbonmonoksit gazının, havadan daha ağır olduğunu ve aşağı çöktüğü için özellikle yer yatağında yatan insanları daha çabuk zehirlendiğini söyledi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, karbonmonoksit zehirlenmelerinin genellikle soba kullanılan evlerde, lodos ya da kıble yönünden esen rüzgarların şiddetli olduğu zaman ortaya çıktığını belirtti. Prof. Yorulmaz, renksiz ve kokusuz olan bu gazın zehirlenme başlangıcında hiçbir belirti vermediği için insanları farkına varmadan “sinsi bir katil” gibi zehirlediğini söyledi.
Her kış bazen ailece olmak üzere onlarca kişinin sobadan sızan gaz zehirlenmelerine bağlı öldüğünü, kömürün, tamamen yanmamasına bağlı olarak oluşan karbonmonoksit gazının ev içine yayılmasıyla zehirlenmelerin meydana geldiğini ifade eden ve karbonmonoksit zehirlenmesi olan kişide yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, göğüs ağrısı, uyku hali, bulantı, kusma, çarpıntı, görme bulanıklığı, huzursuzluk ortaya çıktığını belirten Yorulmaz, şu bilgileri verdi:
“Havadan daha ağır olan bu gaz, aşağı çöktüğü için özellikle yer yatağında yatan insanları daha çabuk zehirlemekte. Enerji tasarrufu sağladığı için tercih edilen PVC pencere ve kapılar zehirlenmeyi kolaylaştırmaktadır. Karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenme, yaşlılarda ve çocuklarda daha öldürücüdür.”
“Zehirlenen kişiler derhal açık ve temiz havaya çıkarılmalı, sıkı elbise, kemer ve iç giysileri gevşetilmeli, mümkün olan en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalı. Karbonmonoksit zehirlenmesi, ancak hastanede tedavi edilir. Ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddeler temizlenmeli, hasta battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır.”
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, lodos ve kıble rüzgarları tehlikeli biçimde estiğinde mümkün olduğunca sobanın kısa süreli yakılması, evin sık sık havalandırılması ve gece daha erken bir saatte sobanın söndürülmesiyle karbonmonoksit gazından zehirlenmenin önlenebileceğini bildirdi.